Afgelopen zomer zijn 4 hackathons op de boerderij georganiseerd. Enkele teams zijn samen met FarmHackNL verder gegaan om hun idee door te ontwikkelen. Hoe gaat het nu met ze? Het concept ‘TaakMeester’, waarin de boer aan de knoppen zit en taakkaarten genereert, is onderwerp van ons gesprek met een softwareontwikkelaar.


Op donderdag 16 november 2016 organiseerde VAA ICT consultancy haar eerste Tech-event voor haar relaties. We deelden de laatste stand technologische innovaties aan de hand van de Gartner Hype cycle. Het formele gedeelte werd afgesloten met een live demo van de HoloLens.


Afgelopen zomer zijn 4 hackathons op de boerderij georganiseerd. Uit elk van deze FarmHacks is een winnend team geselecteerd dat uitblonk in originaliteit en potentieel. De winnende teams zijn samen met FarmHackNL verder gegaan om hun idee door te ontwikkelen. Hoe gaat het nu met ze? Vandaag een interview met ‘Hallo Boer!’, de winnaar van de FarmHack over korte ketens.


Landbouw is van oudsher een vrij gesloten domein, en dat geldt ook voor de meeste IT die voor boeren wordt ontwikkeld. Op dit moment draait alles om patenten, octrooien en andere op eigendom gerichte protocollen en de bijbehorende mindset. Technologie aanbieders proberen hun positie te consolideren door toegang tot data veilig te stellen en exclusief te maken. De gesloten landbouw IT systemen die hieruit voortvloeien zorgen voor veel kopzorgen, tijdverlies en kosten bij boeren.

 


Het winnende concept van de eerste FarmHack is een camera die automatisch foto’s maakt op aandachtspunten in het veld: een ‘Digital Eye’. Het doel is om op een gestandaardiseerde manier gewasfoto’s te nemen en te archiveren, om bijvoorbeeld gewasafwijkingen op te sporen, gewasanalyses in de tijd met optische beelden te ondersteunen en oogstgegevens te verrijken met visuele informatie. Want een boer heeft wel veel data in zijn archief, maar geen optische informatie van hoe het veld erbij stond.


De agribusiness heeft steeds meer behoefte om data te delen. Hierbij is eigenaarschap van de data vaak een belangrijk aandachtspunt. Dit leidt er regelmatig toe dat de data maar niet gedeeld wordt vanwege onzekerheid over wie dit gaan gebruiken. VAA ICT Consultancy heeft het initiatief genomen om hier een structurele oplossing voor in te zetten. Deze oplossing is AgriTrust.


Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW) plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert dan werk en concepten van ruim 2500 ontwerpers aan meer dan 275.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Verspreid over zo’n honderd locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten.


VAA ICT Consultancy heeft van Microsoft de beschikking gekregen over de Hololens. Hiermee loopt ze voorop in de sector. VAA heeft al veel ervaring opgedaan met Google Glass, klanten waren daar erg enthousiast over. Het Hololens systeem van Microsoft gaat nog enkele stappen verder, ook zijn bestaande toepassingen zoals Outlook gewoon te gebruiken. Door de holografische mogelijkheden van 3d te gebruiken, kun je toepassingen ook 3d bedienen waardoor data analyse nog makkelijker wordt.


Op vrijdag 26 augustus organiseerden wij in samenwerking met ZLTO de FarmHack BootCamp, voor de winnaars van de vier FarmHacks in juni en juli. Het programma werd begeleid door Source Institute, een organisatie die zich inzet voor “peer-to-peer education for technology founders”. Zij werken vanuit de filosofie dat je als (startende) ondernemer het meeste leert van andere (startende) ondernemers. Ook zij geloven in de kracht van open communities, waar ervaring, kennis, data en code zoveel mogelijk wordt gedeeld.


De vierde FarmHack vond plaats op VIC Sterksel, een multifunctioneel onderzoekscentrum gericht op een innovatieve en duurzame varkenshouderij. Teams gingen op zoek naar de mogelijkheden van netwerktechnologie en slimme sensoren voor een duurzame veehouderij. Hoe kunnen slimme sensoren de boer helpen in de stal? Kan netwerktechnologie de positie van de boer in de keten bekrachtigen, en helpen een brug te slaan tussen consument en boer?