Tuinbouwakkoord: op weg naar volledig circulaire tuinbouwsector

Op 14 maart heeft Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten op het Nationaal Tuinbouwcongres het eerste Tuinbouwakkoord ondertekend. VAA was hierbij aanwezig.

Er is de laatste jaren flink gewerkt aan de Nationale Tuinbouwagenda 2019-2030: 'Circulaire tuinbouw in de praktijk’. De Nederlandse tuinbouw staat volgens Minister Schouten synoniem voor dynamisch en vooruitstrevend ondernemerschap en onderstreept dit door haar ondertekenen.

"In het Tuinbouwakkoord wordt richting gegeven aan een volledig circulaire tuinbouwsector. Waar de tuinbouw al jaren in voorop loopt, dat gaan we via de omschakeling naar kringlooplandbouw in een breder verband doen: zorgvuldig grondstoffen gebruiken, voedselverspilling verminderen en schadelijke uitstoot voorkomen. Ik teken ervoor”, aldus de bewindsvrouw.

In het Tuinbouwakkoord zijn zeven transitiethema’s gebundeld, waarmee een circulaire, duurzame tuinbouw en verdere versterking van de internationale concurrentiepositie bereikt moeten worden:

  • energie
  • modernisering van het tuinbouwareaal
  • vers-logistiek
  • gezonde planten / gezonde mensen
  • innovatie
  • arbeidsmarkt en onderwijs
  • internationalisering

Hoewel wij zelf niet een van de 35 partijen zijn die dit akkoord hebben ondertekend, zijn wij hier wel groot voorstander van.

We geloven in dit akkoord en zien veel mogelijkheden om met ICT-oplossingen individuele bedrijven, brancheorganisaties en ketens te helpen successen in deze transitiethema's te behalen.

Klik hier, hier, hier en hier voor impressies van het Nationaal Tuinbouwcongres en meer informatie over Greenports Nederland.

Weten hoe dit onderwerp u verder kan helpen? Wij denken graag samen met u na over de mogelijkheden!

Neem contact met ons op

Samen verder denken in mogelijkheden, of klaar om uw data te ontsluiten?

Neem contact op
Neem contact op
Back to top