VAARD realiseert FosfaatReductie monitor voor ZuivelNL

Eind 2016 heeft ZuivelNL VAA ICT Consultancy gevraagd om een portaal met een monitor te ontwikkelen voor ca. 17.000 melkveehouders. Met de monitor hebben de melkveehouders inzicht of ze op de goede weg zitten met het reduceren van hun fosfaatuitstoot. In zeer korte tijd heeft VAA ICT Consultancy, ondanks snel veranderende wensen vanuit de klant en overheid, een portaal opgezet.

Achtergrond

ZuivelNL is de ketenorganisatie van de zuivelsector in Nederland. De totale rundveestapel in Nederland produceert bij elkaar teveel fosfaat. Om aan de Europese eisen te voldoen is eind 2016 met de Nederlandse overheid afgesproken om het aantal runderen te verminderen. VAARD heeft een monitor ontwikkeld met real-time informatie voor de melkveehouder. Op grond daarvan kunnen zij tijdig de juiste beslissingen nemen en daarmee heffingen voorkomen.

VAARD & OutSystems: Snel en Flexibel

Aangezien VAA, ons moederbedrijf, al heel veel data binnen de sector beheert, kwam ZuivelNL via VAA ICT Consultancy bij VAARD terecht. Maar, de eerste versie moest binnen vier weken draaien en er was nog geen uitgewerkt idee over hoe het portaal eruit moest gaan zien. Kortom: een project dat OutSystems op het lijf geschreven is.
Inmiddels zijn we een aantal iteraties en talloze wijzigingen verder en is de regeling definitief. Sinds begin maart is het portaal live en worden er dagelijks duizenden veehouders geholpen bij het maken van moeilijke keuzes. Zonder het OutSystems platform was het onmogelijk geweest om deze extreme dynamiek bij te houden.

Schermafdruk systeem

We zijn begonnen met goed nadenken en daarna met het ontwikkelen van een prototype. Op basis daarvan konden we veel gerichter toewerken naar een eerste versie, die net binnen de deadline van vier weken gereed was. Toen gebeurde er iets onverwachts: de door de zuivelsector opgezette regeling kreeg een wettelijke basis. Daarmee moest de monitor opnieuw worden aangepast. Pas na 1,5 maand kwam er duidelijkheid en werd de definitieve regeling gepubliceerd in de Staatscourant. De regeling zou 1,5 week later starten en ZuivelNL wilde graag dat de nieuwe versie van het portaal dan ook live zou zijn. Ook dat is gelukt. We hebben het hier over werkelijk agile ontwikkelen.

Integreren en Analyseren

Een ander sterk punt van OutSystems, het eenvoudig integreren van andere applicaties, kwam ook heel goed van pas. De data komt uit allerlei andere systemen die met web services en REST API's gekoppeld zijn. Ook het gemak waarmee nieuwe versies uitgerold kunnen worden was hier een groot voordeel. Deployment is echt eenvoudig met het OutSystems platform, zeker als er, net als bij dit project, heel frequent updates zijn. En niet te vergeten de ingebouwde analytics capaciteiten: met dergelijke bezoekersaantallen is het belangrijk om de performance van de applicatie goed te monitoren.

Schermafdruk 2systeem

De opdrachtgever en de gebruikers zijn zeer tevreden over het ontwikkelproces en het eindresultaat. Dankzij het OutSystems platform en de kennis en kunde van VAARD is dit extreem dynamische project tot een goed einde gebracht. Benieuwd naar wat VAARD met OutSystems in uw situatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

 

Over de auteur

Leen is OutSystems developer bij VAARD, een dochteronderneming van VAA ICT Consultancy.