Hologrammen met de Microsoft HoloLens

Op donderdag 17 november 2016 organiseerde VAA ICT Consultancy het eerste Tech Event voor relaties. Directeur Corné van Aaken opende het event met het delen van zijn ervaringen tijdens een bezoek aan Silicon Valley in Amerika.

Hoewel wij Nederlanders de Amerikanen wel een beetje gek vinden, is Corné er inmiddels van overtuigd dat we wat van ze kunnen leren. Hij daagt ons uit om met 'open mind' te kijken naar nieuwe technologieën. Verder werden we bijgepraat over de laatste technologische innovaties aan de hand van de Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies. Het formele gedeelte werd afgesloten met een demonstratie van de mogelijkheden van de Microsoft HoloLens.

Hype Cycle for Emerging Technologies 2016

Jaarlijks publiceert onderzoeksbureau Gartner zogenaamde Hype Cycles. Hierin is te zien hoe nieuwe technologieën zich de komende jaren zullen gaan ontwikkelen. Daarnaast kunnen organisaties de Hype Cycle gebruiken om te bepalen wanneer ze een nieuwe technologie adopteren. 

Davy de Jong, Business Analist bij VAA, nam ons mee op reis door de Hype Cycle for Emerging Technologies. In 2013 was de verwachting dat Biometrische Authenticatie een doorlooptijd van 2 tot 5 jaar nog zou hebben om productief te worden. In 2016 zien we al volop gebruik van deze nieuwe technologie. Denk alleen al aan de fingerprint unlock op de smartphone.

Davy de Jong neemt ons mee in de Hype Cycle for Emerging Technologies
Davy de Jong neemt ons mee in de Hype Cycle for Emerging Technologies

Voor 2016 zien we een diversiteit aan nieuwe technologische ontwikkelingen, die we in een drietal trends kunnen onderverdelen.

Trend 1: Naadloos geïntegreerde ervaringen

Terwijl de meeste bedrijven focussen op 3D printing, kijken sommigen zelfs verder naar 4D printing waarbij materialen geprogrammeerd worden met dynamische mogelijkheden. Denk aan een hardloopschoen waarvan de zool zich aanpast aan natte of droge ondergrond om zo de grip te verbeteren. Of muren die hun isolatievermogen automatisch aanpassen aan de weersomstandigheden tijdens de zomer of winter.

Deze trend omvat ook Virtual en Augmented Reality, Gesture Control-apparaten en Nanobuis technologieën. De naadloos geïntegreerde ervaringen introduceren meer transparantie tussen mensen, bedrijven en dingen. De ontwikkelingen in deze trend zijn van bijzonder belang, aangezien 50% van de technologieën over het toppunt van de hype is, wat betekent dat ze zijn op weg naar het dieptepunt van ontgoocheling.

Gartner geeft aan dat 'naadloze geïntegreerde ervaringen' zoals Affective Computing, Connected Home, Virtual- en Augmented Reality als kartrekker fungeren voor alle andere trends in de Hype Cycle.

Trend 2: Interactie door slimme machines

De werkplek van de toekomst verandert. Met de evolutie van Internet of Things, kunnen werkruimten gedigitaliseerd en slim worden gemaakt, om zo een efficiëntere werkervaring te creëren. Met deze technologie kunnen elektronische whiteboards, strategisch geplaatste beacons en sensoren worden geplaatst om zo gepersonaliseerde informatie aan de werknemers te geven op basis van nabijheid.

Deze trend omvat ook meer bekende technologieën zoals autonome voertuigen als Tesla, Drones en Smart Dust. Het zal de meest spraakmakende groep van technologieën zijn in de komende 10 jaar.

Radicale rekenkracht, bijna eindeloze hoeveelheden gegevens en een ongekende vooruitgang in diepe neurale netwerken maken het organisaties mogelijk om slimme machines te gebruiken om problemen op te lossen. In een kleine demo liet Davy zien hoe Google nu al in zijn foto’s bad eendjes kon interpreteren. Wat zou dit voor komende jaren nog voor ons kunnen gaan betekenen?

Trend 3: Platform Revolutie

BlockChain, nog vijf tot tien jaar van mainstream adoptie af, nadert het hoogtepunt van de Hype Cycle. Met de mogelijkheid om meerdere (bank)transacties op te slaan in een centraal grootboek, toegankelijk voor alle partijen en gereguleerd door een gedecentraliseerd netwerk, zal BlockChain technologie disruptieve gevolgen hebben voor het bedrijfsleven.

Terwijl Bitcoin de show steelt als de enige bewezen BlockChain, is de term BlockChain gegroeid tot een aantal producten in de markt. Op dit moment hebben veel organisaties interesse in BlockChain omdat het de belofte aan de industrie doet bedrijfsmodellen te transformeren. Het is een goed voorbeeld van een platform dat een revolutie tot stand kan brengen.

Hieronder vind je de dia's van de door Davy verzorgde presentatie.

Microsoft HoloLens demonstratie

Gideon Spierings, Software Engineer bij VAA, gaf een live demo van de Microsoft HoloLens. Na een uitleg over hoe de HoloLens technisch werkt en het laten zien van een aantal praktijktoepassingen, kwam de live ervaring. Via een extern scherm zagen we wat Gideon via de HoloLens in beeld kreeg en ervaarden we samen met hologrammen hoe dichtbij Mixed Reality inmiddels is. De HoloLens is nog nieuw, maar VAA is ervan overtuigd dat ook binnen de agri-business nieuwe toepassingen gerealiseerd gaan worden.

Tijdens de borrel kon iedereen zelf de HoloLens opzetten en ervaren. Naast het netwerken werd er volop gebrainstormd met elkaar wat de nieuwe technologieën, zoals de HoloLens, in ieders organisatie kan gaan betekenen.

Gideon demonstreert de HoloLens en zet live hologrammen neer
Gideon demonstreert de HoloLens en zet live hologrammen neer

Hieronder vind je de dia's van de door Gideon verzorgde presentatie.

 

Om thuis nog even van alle Virtual Reality indrukken te kunnen nagenieten, werd bij de uitgang een VAA Connecting Business Cardboard Viewer uitgedeeld. Voor een greep van beschikbare Virtual Reality apps om te downloaden en te gebruiken klik hier. Hier staan ook de presentaties ter naslag.

Ervaar zelf Virtual Reality met de VAA Cardboard Viewer
Ervaar zelf Virtual Reality met de VAA Cardboard Viewer

VAA kijkt terug op een geslaagd eerste Tech Event. Heeft u nog geen Cardboard Viewer in bezit? Neem dan gerust contact met ons op. Wij komen graag bij u langs waarbij we met u van gedachten wisselen over nieuwe technologische mogelijkheden voor uw bedrijf. Daarbij nemen we natuurlijk een Cardboard Viewer voor u mee.

Over de auteur

Berrie de Mik is een gedreven Business consultant bij VAA Consultancy. Berrie is in staat om snel te denken en heeft een pragmatische instelling zonder het grote plaatje uit het oog te verliezen. Door zijn gedrevenheid is hij in staat om trajecten met een grote onvoorspelbaarheid tot een goed einde te brengen.