Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies 2019

Onlangs heeft Gartner de ‘Hype Cycle for Emerging Technologies 2019’ onthuld waarin een aantal interessante trends en technologieën worden onderkend die mogelijk relevant zijn voor partijen binnen de agrarische sector. Tijd om ons hier verder in te verdiepen!

Onderzoeks- en adviesbureau Gartner publiceert jaarlijks ‘Hype Cycles’. Met deze ‘Hype Cycles’ worden organisaties wereldwijd op de hoogte gebracht van de nieuwste trends en technologieën in de informatietechnologiesector.

Gartner visualiseert de volwassenheid en acceptatie van technologieën in onderstaand diagram:

Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies 2019

Meer uitleg over hoe je dit diagram moet lezen, staat op de Gartner website.

De stippen zijn een weergave van de talrijke technologische innovaties. Gartner zorgt voor een handige samenvatting door deze technologieën te categoriseren in een vijftal trends.

Trend 1 – Sensoren en mobiliteit
Computers begrijpen de wereld steeds beter door sensortechnologieën te combineren met kunstmatige intelligentie.

Agrarische bedrijven verzamelen veel sensordata. Denk aan een stal met sensoren voor hoest-, temperatuur-, vocht-, CO2- en voerafgifte data.

Sensoren en mobiliteit

Deze berg aan gegevens kan tot meerwaarde worden gemaakt voor de agrarisch ondernemer door deze slim te combineren met externe bronnen (bv. weer- en prijs informatie) en gebruik te maken van kunstmatige intelligentie (data science). Op deze manier kunnen nieuwe inzichten worden verkregen.

Door gebruik te maken van intelligentie, kunnen veel soorten inzichten worden verkregen die in veel scenario's kunnen worden toegepast.

Andere technologieën binnen deze trend zijn: AR cloud, autonome rijniveaus 4 en 5, vliegende autonome voertuigen.

Trend 2 – de ‘Augmented’ mens
De tweede trend bestaat uit fysieke en cognitieve hulpmiddelen voor de mens.

Sommige zullen bovenmenselijke mogelijkheden bieden, bijvoorbeeld een prothetische arm die de sterkte van een menselijke arm overschrijdt. Iets voor op de boerderij?

Of wat te denken van ‘Emotion Artificial Intelligence’ waarbij computers op basis van spraak of video menselijke emoties kunnen waarnemen. Handig als voedingsbron voor je Customer Relationship Management systeem.

de Augmented mens

Bekijk meer voorbeelden op https://aidemos.microsoft.com/

Andere technologieën binnen deze trend zijn: personificatie, augmented intelligentie, biotech (gekweekt of kunstmatig weefsel)

Trend 3 – Post-klassieke computers & communicatie
Computers en communicatiemiddelen boeken al tientallen jaren flinke vooruitgang. Dit heeft geleid tot snellere processoren, geheugen en opslagmedia. Daarmee is de basis gelegd voor de computers, smartphones en andere apparaten waar wij dagelijks mee werken.

Dankzij volledig nieuwe architecturen en verbeteringen zijn ontwikkelingen mogelijk zoals de vijfde generatie mobiele netwerktechnologie 5G. Elon Musk is met ‘Starlink’ bezig om wereldwijde internet dekking te realiseren via zogenaamde lage aardbaan satellieten. Dit soort technologieën zorgt voor wereldwijde dekking, ook op de boerderij met een afgelegen ligging!

Post-klassieke computers & communicatie

Andere technologieën binnen deze trend zijn: next-generation geheugen, 3D-printen op nanoschaal

Trend 4 – Digitale ecosystemen
De term digitale ecosystemen omvat het totale systeem van interactie tussen producenten, merken, mensen, diensten en producten. Alle belanghebbenden, de technische infrastructuur en de functionaliteiten die het systeem bevat, maken een digitaal ecosysteem.

VAA constateert een enorme behoefte aan digitalisering bij haar relaties. Daarbij spelen vragen als:

  • Welke meerwaarde heeft digitalisering te bieden voor onze relaties?
  • Hoe onderscheiden we ons op digitaal vlak ten opzichte van onze concurrenten?
  • Wat betekent digitalisering voor de inrichting van mijn organisatie?

Technologieën binnen deze trend zijn: DigitalOps, kennisgrafieken, synthetische gegevens, gedecentraliseerd web en gedecentraliseerde autonome organisaties (d.m.v. blockchain smart contracts)

Trend 5 – Geavanceerde AI & analytics
Geavanceerde analyse is het (semi-)autonome onderzoek van data met behulp van geavanceerde tools en technieken die verder gaan dan traditionele business intelligence (BI). Met geavanceerde analyse worden diepere inzichten, voorspellingen en aanbevelingen mogelijk.

VAA heeft een machine learning model gerealiseerd voor een Nederlandse zuivel organisatie. Met dit model kunnen leveringen van melkveehouders beter worden voorspeld en wordt de capaciteit in fabrieken efficiënter benut. Geavanceerde AI & analytics voegt in dit soort situaties waarde toe.

Geavanceerde AI & analytics

Technologieën binnen deze trend zijn: adaptive machine learning, edge AI, edge analytics, verklaarbare AI, AI Platform as a Service (PaaS), generatieve adversariële netwerken en grafische analyse

Met deze trends geeft Gartner inzicht in opkomende technologieën die mogelijk ook impact hebben op uw organisatie. Naast de ‘Hype Cycle for Emerging Technologies’ heeft Gartner ook hype cycles op het gebied van CRM, eCommerce, Marketing en nog veel meer.

Nieuwsgierig geworden naar aanleiding van bepaalde onderwerpen in dit artikel? Weten hoe data science, blockchain, digitalisering en andere onderwerpen in dit artikel u verder kunnen helpen? Wij denken graag samen met u na over de mogelijkheden!

Neem contact met ons op

Samen verder denken in mogelijkheden, of klaar om uw data te ontsluiten?

Neem contact op
Neem contact op
Back to top