Betere melkvoorspelling voor Partico dankzij Data Science

Met het toepassen van Data Science heeft Partico de beschikking over een verbeterde voorspelling van de aangevoerde melk. Daarmee kunnen de aangesloten zuivelorganisaties beter plannen en presteren

Partico is een samenwerkingsverband tussen zuivelondernemingen Cono, DOC Kaas, Nemelco, Bel Leerdammer, Rouveen, Hochwald en Graafstroom. De Partico vereniging bevordert de gemeenschappelijke belangen van haar leden en opereert naast de grotere zuivelcoöperaties Friesland Foods en Campina.

Momenteel wordt de verwachte melkaanvoer handmatig voorspeld aan de hand van trends en ontwikkelingen in de markt.

Een betere melkvoorspelling leidt tot een betere planbaarheid van het productieproces. Hierdoor kan een zuivelorganisatie beter anticiperen op mogelijke overschotten en tekorten waardoor in een vroegtijdig stadium bijgestuurd kan worden.

De focus ligt op de voorspelbaarheid van de aangevoerde hoeveelheid melk voor de komende 2 tot 6 maanden vooruit en een indicatie van de verwachte jaaraanvoer.

VAA heeft samen met Partico een Data Science model gerealiseerd waarmee met grotere nauwkeurigheid de te verwachte melkleveringen van melkvee bedrijven worden voorspeld. Dit voorspelmodel gebruikt de uit de literatuur bekende lactatiecurven, de samenstelling van het op het bedrijf aanwezige melkvee en de historische melkleveringen van een melkveebedrijf.

Het model is succesvol getoetst in een Proof of Concept opstelling. De volgende fase is het praktisch inzetbaar maken van het model. Samen met Partico werkt VAA aan dit vervolg.

 

 

 

Weten wat voorspellingen en optimalisaties met Data Science jouw organisatie kunnen bieden? Wij denken graag samen met je na over de mogelijkheden!

Laat je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op!

Betere melkvoorspelling voor Partico dankzij Data Science

Neem contact op met één van onze adviseurs

Jan
Jan
Business Consultant
Davy
Davy
Business Analist

Werkgebied

Data Science

U vermoedt dat de inzet van data science uw organisatie verbetert of een (concurrentie)voordeel biedt en wil hiermee graag aan de slag. Maar hoe pakt u dat nu aan?

Meer informatie

Samen verder denken in mogelijkheden, of klaar om uw data te ontsluiten?

Neem contact op
Neem contact op
Back to top